Presset arbejdsmiljø og for få hænder: Akutklinik lukker for patienter om natten

En ”for høj arbejdsbelastning” hos medarbejderne på akutklinikken i Glostrup fører til, at Region Hovedstaden lukker for nogle patientgrupper i nattetimerne resten af 2023.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Glostrup Hospitals akutklinik er der så stor mangel på hænder, at Region Hovedstaden nu tager drastiske midler i brug.

Fra 1. marts og resten af 2023 lukker klinikken for store dele af patienterne i aften- og nattetimerne i håb om at lette det, der med regionens egne ord har været en ”for høj arbejdsbelastning” blandt de ansatte.

Det fremgår af en meddelelse sendt rundt til medarbejderne via regionens intranet.

Region Hovedstaden bekræfter over for TV 2 Kosmopol ændringen.

Ifølge regionen har det ”i en længere periode været for svært for medarbejderne i Akutklinikken at have tid nok til at behandle og pleje de patienter, der ankommer om natten”. 

Derfor lukker man nu klinikken for ambulancekørsler og akutte medicinske patienter i tidsrummet fra klokken 21 til klokken 07, skriver regionen.

- Det har været en hård tid, og jeg er imponeret over, hvor dedikeret og målrettet alle har arbejdet på forskellige løsninger. Desværre er Glostrup nu så udfordrede af for mange ledige stillinger kombineret med mange patienter, at det tærer for meget på arbejdsmiljøet og kan udfordre patientsikkerheden. Derfor har vi besluttet for en tid at lukke Akutklinikken om natten, udtaler Jakob Hendel, vicedirektør på Amager og Hvidovre Hospital.

De patienter, der nu ikke længere kan komme igennem via klinikken i Glostrup, skal i stedet til hospitalerne i Hvidovre og på Amager – især førstnævnte. På begge hospitaler oprettes der dog to ekstra sengepladser.

Symptomatisk for branchen

Christoffer Buster Reinhardt (K), der er formand for Region Hovedstadens sundhedsudvalg, har ikke haft mulighed for at besvare TV 2 Kosmopols spørgsmål.

Leila Lindén (S), der er næstformand i samme udvalg, kalder manøvren for ”rettidig omhu”, men peger samtidig på, at problemet desværre er symptomatisk i flere grene af regionens sundhedssektor.

- Når man ikke kan give patienterne det, de har krav på, med den kvalitet, de skal have, så skal der tones rent flag, og det er det, der gøres her.

- Desværre er det jo et stort problem flere steder i sundhedsvæsenet med for højt arbejdspres og dårlige arbejdsforhold. Det er jo efterhånden ikke penge men hænder, man mangler, siger Leila Lindén (S) til TV 2 Kosmopol.

Ifølge Lindén, der selv er uddannet sygeplejerske og har en fortid som sygeplejedirektør på Rigshospitalet, skal løsningen på problemet især findes hos netop denne faggruppe.

- Jeg har sagt mange gange og også meget højt, at før man får bragt orden i sygeplejerskers løn- og arbejdsforhold, kan man ikke få løst det. Sygeplejefaget er presset, og det bliver en ond cirkel, fordi færre og færre vil uddanne sig til det, mens vi i stigende grad mangler hænder, siger hun og påpeger, at politikerne i Region Hovedstaden har nedsat et udvalg for rekruttering og fastholdelse, hvis hovedopgave netop er denne problemstilling.

Flytter det bare problemet?

Spørgsmålet er imidlertid, om overførslen af patienter fra et sygehus til andre samtidig overfører problemerne med for højt arbejdspres.

Jakob Hendel, vicedirektør på Amager og Hvidovre Hospital, forklarer, at direktion og ledelse netop har fokus på dette, især i forhold til hospitalet på Amager, hvor flere ambulancer nu skal visiteres til i dagtimerne.

- Vi vil være opmærksomme på, om det skaber et øget pres på Amager, og om noget skal justeres undervejs, udtaler vicedirektøren afslutningsvis i meddelelsen på Region Hovedstadens intranet.

Akutklinikken i Glostrup er allerede lukket i nattetimerne for såkaldte ”selvhenvendere” – altså folk, der møder op med skader og skavanker uden henvisning fra læge eller akuttelefon.

Skulle det ske, at patienter – mod forventning – dukker op ved klinikken i Glostrup midt om natten uden henvisning, vil der på Akutklinikken fortsat være personale, der kan tage sig af dem.

Du har læst en artikel fra TV 2 Kosmopol

Spørg Os - Afstemning

_Nyheder

Claus Helmer

Claus fik hjertestop under Royal Run: Nu leder han efter dem, der var med til at redde hans liv

Pris til forskningsprojekt om abort

Hvorfor dør mit foster? Henriettes banebrydende forskning forklarer spontane aborter

Rutsjebane eksperter

Rutsjebane-eksperter tester Tivoli: ''Der er noget over parkerne i Danmark''

Vis mere
20120521-154905-5-6144x4096ma

Risiko for metalstykker i spinatpasta

20220702-024522-L-6240x4160ma

Jada aflyser koncerter - Erstatning er fundet til Fredagsrock

Vis mere