Sne i hovedstadsområdet skabte trafikkaos: Derfor var vejene spejlglatte trods saltning

Flere steder i hovedstadsområdet bevægede de tidligere trafikanter sig ud på isglatte veje, selvom der er blevet saltet hele natten. Men det skyldes ikke, at snevejret kom bag på snerydningsmyndighederne.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Man skulle tror, at tirsdagens snevejr kom bag på Vejdirektoratet, der har ansvaret for at salte de danske statsveje - herunder motorvejene.

Tirsdag aften så Nordsjællands Politi sig nødsaget til at afspærre dele af Helsingørmotorvejen, fordi de ikke kunne "stå inde for sikkerheden". Det skete efter et færdselsuheld, hvor man "næsten ikke kunne stå uden at glide", lød det fra politiet.

Vejdirektoratets salts-strategi

I Danmark er strategien helt at undgå farlige islag, og derfor bliver der saltet præventivt, før der opstår islag. Brug af grus på veje virker ikke præventivt i forhold til at forhindre islag, da det ikke medvirker til at sænke frysepunktstemperaturen, og derfor benytter Vejdirektoratet ikke grus.

Men ifølge Vejdirektoratet kom gårsdagens snevejr ikke bag på dem. Faktisk var der allerede saltet, fortæller afdelingsleder for driftcentralen Carina Frandsen til TV 2 Kosmopol.

- Vi salter altid forud for snevejret, så der ligger salt. Men den havde mistet effekten, siger hun og uddyber:

- Vi har været nede i nogle frostgrader, hvor saltet ikke har den ordentlige effekt, som den burde have. Det gør, at man stadig kan opleve, at det er glat, selvom der er saltet.

Vejret overvåges konstant

Vejdirektoratet følger nøje med i, hvordan vejret udvikler sig over Danmark. Hvert 10. minut tikker nye radarbilleder af skydækket nær og over Danmark ind hos Vejdirektoratet, og hvert kvarter er der friske satellitbilleder af de hjemlige breddegrader.

Det giver dem mulighed for at varsko de mange vognmænd og chauffører, som spreder salt og rydder sne på statsvejene

Den travle morgentrafik omkring København var ikke blevet mindre på grund af glatte veje.
Den travle morgentrafik omkring København var ikke blevet mindre på grund af glatte veje.
Foto: Presse-fotos.dk

Ifølge Carina Frandsen har temperaturene været helt nede omkring 10-13 grader på vejbanen, og saltets effekt begynder at aftage, når temperaturen når ned under 6,5 grader.

- Salt virker ned til minus 21 gradere, men jo koldere det bliver, jo mindre bliver effekten, og derfor har saltet ikke haft den fulde effekt. Det er også derfor, vi stadig salter og har smidt ekstra salt ud, forklarer hun.

Men uanset hvor meget salt, der spredes ud, så er der en dårligere virkning, når temperaturen falder til det niveau, som var tilfældet tirsdag og onsdag morgen.

Fakta om vintertjeneste og saltning

Der er omkring 3815 kilometer statsvej i Danmark, som bliver saltet og ryddet for sne af 25 forskellige vognmænd med cirka 1000 chauffører tilknyttet, som betjener omkring 190 saltspredere og cirka 400 sneplove.

Vejdirektoratet opererer med fire situationer, når det gælder saltning: Rim, frysende våde veje, sne og isslag. Afhængig af de fire vejrsituationer og temperaturen hjælper IT-systemet Vinterman med at beregne, hvor meget salt der skal benyttes per kvadratmeter vej. Blandingsforholdet kan eksempelvis være 10 gram salt per kvadratmeter.

Snerydningen i København kunne ikke følge med

Også københavnerne vågnede op til glatte veje og cykelstier. Endda selvom Vintertjenesten i Københavns Kommune har været i gang med at rydde sne og salte siden tirsdag aften og i løbet af hele natten.

- Det sneede uafbrudt fra cirka klokken 23 til 03 natten til i dag. Det har betydet, at vi har haft en rigtig stor indsats ude i byen. Den gik i gang allerede klokken 21 igår aftes. Cykelstierne er blevet kørt tre gange i løbet af natten og her til morgen, siger Jakob Tamsmark, der er enhedschef i Københavns Teknik- og Miljøforvaltning, som drifter Vintertjenesten.

- Vi har haft alt ude at køre på de ruter, som vi skulle, for at få gjort det hele farbart til tiden. Det tager noget tid, og når det sner så meget, som det gjorde i nat, så tog det ekstra lang tid, forklarer han.

Derfor vågnede en del borgere i hovedstaden op i morges til sne på både vej, fortov og cykelsti.

Og selvom alt forløb planmæssigt, medgiver enhedschefen dog, at mængden af sne kom bag på Vintertjenesten.

- Selve snevejret var måske en overraskelse for os. Men det var også det eneste. Det er naturens luner, og vi har al den forebyggelse, vi kan have, siger Jakob Tamsmark.

Flere busser havde svært ved at håndtere Valby Bakke tirsdag aften som følge af det voldsomme snevejr.
Flere busser havde svært ved at håndtere Valby Bakke tirsdag aften som følge af det voldsomme snevejr.
Foto: Presse-fotos.dk
Det kan godt være, at det er forår, men vinteren kom forbi de københavnske gader natten til onsdag.
Det kan godt være, at det er forår, men vinteren kom forbi de københavnske gader natten til onsdag.
Foto: Presse-fotos.dk

Nabolande har begrænset brugen af salt

Spørgsmålet er så, om der findes andre måder at salte på, som kan klare de minusgrader, som forhindrer saltet i at virke. 

I Norge, Sverige og Tyskland bruger man stort set ikke salt, men i stedet grus som endda er billigere end salt. Blandt andet fordi effekten af salt aftager med temperaturen. 

Men vintervejret i Danmark er ikke at sammenligne med eksempelvis det nordlige Sverige og Norge, fortæller Carina Frandsen. 

Grus har samtidig den ulempe, at det ikke smelter sne og is. I stedet gør grus vejbanerne mere skridsikre. Derudover har grus ringe effekt på trafikerede veje, skriver Forskningscentret for Skov & Landskab i en rapport.

Derfor er det svært helt at undgå glatte veje i Danmark, men Carina Frandsen har et godt råd til trafikanter, der skal ud i vintervejret:

- Vi gør, som vi gør i Danmark, fordi det er det, der giver mest mening, i forhold til det vejr vi oftest oplever. Når vi så har de her sjældnere tilfælde, så er vores råd, som det altid er, når der er sne og glat føre, at køre efter forholdene og køre hjemmefra i god tid, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Måske nyt snevejr på vej

Natten til torsdag er forventningen, at der endnu en gang bliver saltet på vejene, lyder det fra både Vintertjenesten og Vejdirektoratet.

Og det er langt fra sikkert, at det bliver sidste gang, lyder det.

Ifølge TV 2 Vejret er der nemlig risiko for, at endnu et snevejr rykker ind over Danmark allerede fredag.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

Claus Helmer

Claus fik hjertestop under Royal Run: Nu leder han efter dem, der var med til at redde hans liv

Pris til forskningsprojekt om abort

Hvorfor dør mit foster? Henriettes banebrydende forskning forklarer spontane aborter

Rutsjebane eksperter

Rutsjebane-eksperter tester Tivoli: ''Der er noget over parkerne i Danmark''

Vis mere
20120521-154905-5-6144x4096ma

Risiko for metalstykker i spinatpasta

20220702-024522-L-6240x4160ma

Jada aflyser koncerter - Erstatning er fundet til Fredagsrock

Vis mere