Slukker du lyset i aften? Earth Hour er i år oppe mod energikrise og lys, der i forvejen er slukket

Lørdag aften opfordres danskerne til - via en helt symbolsk handling - at vise deres støtte til klodens skrantende klima og den hårdt prøvede biodiversitet: Man kan slukke lyset.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Øresundsbroen gør de det. 

Klokken 20.30 i aften bliver alt andet lys end sikkerhedsbelysningen slukket en time, og dermed markerer Øresundsbro Konsortiet deres støtte til klimaet og biodiversiteten via den globale happening, Earth Hour, der på vores kanter netop i aften markeres mellem klokken 20.30 og 21.30.

Men den globale kamagne har i år en ekstra udfordring: Energikrisen.

For rundt om i landet har langt de fleste kommuner og et stort antal arbejdspladser for længst slukket for al unødvendig aftenbelysning, og dermed kan det blive lidt sværere for aftenvandrere at få øje på, at der sker noget særligt i timen mellem 20.30 og 21.30. 

For eksempel oplyser Københavns Kommunes økonomiforvaltning til Tv 2 Kosmopol, at Earth Hour ikke markeres, da meget lys alligevel er slukket på grund af energikrisen.

Det er dog langt fra noget, der generer Verdensnaturfonden, som står for Earth Hour.

- Kriserne hænger jo sammen

- Kriserne hænger jo sammen. Energikrise, klimakrise og biodiversitetskrise hænger sammen, så det her skal ses som en påmindelse om, at vi har en natur, der har behov for beskyttelse og omtanke, siger Mette Boye, der er Verdensnaturfondens (WWF) miljøfaglige chef til TV 2 Kosmopol.

Og selv om en stor del af det offentlige lys allerede er slukket, så kan man jo stadig deltage som privatperson.

- Formålet med Earth Hour er, at vi tænker over og taler om, hvordan vi håndterer den klima- og biodiversitetskrise, vi står midt i, så vi kan beskytte vores fantastiske planet. Det har faktisk aldrig været vigtigere, end det er lige nu, siger Mette Boye, i en pressemeddelelse, WWF har sendt ud.


Det var Verdensnaturfondens afdeling i Australien, der opfandt - og startede Earth Hour fænomenet. 

Det skete i 2007, da man opfordrede indbyggerne i Sydney til at vise deres støtte til at handle i forhold til klimaforandringerne.

Og det var en opfordring, der gav pote. Ifølge FN  slukkede 2,2 millioner dengang for lyset, og 2.000 virksomheder hoppede med på vognen. Derefter udviklede Earth Hour sig hurtigt til at blive en global begivenhed.

Denne gang henholder Verdensnaturfonden sig til den globale aftale, der blev indgået på FNs biodiversiteteskonference i Montreal i Canada, og som indeholder et globalt mål om at standse og vende tabet af biodiversitet før 2030.

- De næste syv år bliver altafgørende for, om det lykkes at bremse udviklingen og vende tab af natur og biodiversitet og samtidig leve op 1,5 graders-målet fra Paris-aftalen for dermed at undgå uoprettelige skader på planeten. Derfor er Earth Hour vigtigere end nogensinde før, fordi dagen handler om at inspirere millioner af mennesker, før det er for sent, siger Mette Boye fra WWF

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

Sceneskift episodebilleder

76-årige Birgit er blevet ismutter: "Pensionister sættes i bås"

Louise

Naviair inviterede medier på besøg i kontroltårn - men ville ikke tale om elefanten i rummet

20201206-171533-A-3515x2343ma

Politikere reagerer på tvivl om udeservering: "Så kan man jo ikke regne med dem, der sidder herinde på Rådhuset"

Vis mere
20200827-074047-B-1920x1274we

Flåt med alvorlig virus breder sig i Nordsjælland – få bæstet væk i en fart, siger professor

Undervisningsministerens første besøg på en folkeskole

Eksperter om københavnsk navneændring af 0. klasse: Fint signal – men hvor er de konkrete ændringer?

Vis mere