Josefine mistede sin far til hjertestop: Et halvt år senere reddede hun en ung drengs liv

23-årige Josefine Schubart Haabegaard mistede sin far til et hjertestop i 2021. Blot et halvt år efter reddede hun en ung dreng fra selvsamme skæbne. Nu har hun vundet prisen som 'Årets Førstehjælper 2023'.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Interessen for at lære førstehjælp steg markant efter at fodboldspilleren Christian Eriksen faldt om foran millioner af seere under Danmarks EM-kamp mod Finland i Parken.

I ugerne efter kampen fik Røde Kors således intet mindre end tre gange så mange forespørgsler på førstehjælpskurser fra arbejdspladser som normalt, ligesom tilmeldingerne fra privatpersoner steg mærkbart.

quote Prisen er fantastisk, men den største pris er, at Theo har det så godt i dag.

Josefine Schubart Haabegaard

En af dem, der tog et førstehjælpskursus i de uger, var Josefine Schubart Haabegaard.

Et kursus, der viste sig at være altafgørende, da en ung dreng faldt om, mens de begge varmede op til basketball-træning i Gentoftehallen den 1. december 2021 - ganske kort tid efter at Josefine Schubart Haabegaard havde taget førstehjælpskurset.

Hun endte nemlig med at redde den 12-årige Theo Skovbro-Grønvalls liv efter det, der viste sig at være et hjertestop. En bedrift, der ikke havde været mulig uden kurset.

Og som hun nu har vundet prisen som 'Årets Førstehjælper 2023' for.

-  Jeg er megastolt over at vinde den her pris; det er jo en kæmpe ære. Men det vigtigste for mig er, at Theo er i live. Så prisen er fantastisk, men den største pris er, at Theo har det så godt i dag, understreger hun.

Årets Førstehjælper

Hvert år kårer Røde Kors i samarbejde med Aleris Hospitaler 'Årets Førstehjælper' for at sætte fokus på, hvor vigtigt det er, at handle ved at yde førstehjælp. Prisen skal inspirere til, at endnu flere lærer førstehjælp og dermed får modet til at handle, når det er nødvendigt, vigtigt og livreddende.

Du kan læse mere om prisen her.

Ville ønske, nogen kunne have givet hendes far en chance mere

Blot et halvt år før episoden i Gentoftehallen, mistede hun selv sin far til et hjertestop.

- Set i lyset af min fars død, vakte episoden nogle minder og følelser til live. Men jeg er enormt stolt og glad over, at jeg har kunnet forhindre en anden familie i at opleve den sorg, det er at miste et familiemedlem. For jeg ved selv, hvor forfærdeligt det er, fortæller hun.

- Men selvom det har været hårdt, vælger jeg at tro, at der er en mening med tingene.

Takket være Josefine var Theo tilbage i Gentoftehallen til basketball-træning blot seks uger efter. Og lever i dag et "helt normalt basket-liv," som han selv formulerer det.
Takket være Josefine var Theo tilbage i Gentoftehallen til basketball-træning blot seks uger efter. Og lever i dag et "helt normalt basket-liv," som han selv formulerer det.

Hun håber, at det at stå frem og fortælle historien kan betyde, at flere forstår vigtigheden af at kunne førstehjælp. 

- Hvis min far havde fået et hjertestop på gaden, ville jeg ønske, at de forbipasserende kunne førstehjælp og kunne give ham en chance til, understreger hun.

- Og så håber jeg, at folk ved, at der er mange måder at yde førstehjælp på. Det vigtigste er, at man gør noget. Det er bedre end alternativet.

I videoen øverst i artiklen kan du høre mere om de otte afgørende minutter, hvor Josefine reddede Theos liv.

Førstehjælpskurser

Røde Kors tilbyder professionelle førstehjælpskurser til private, institutioner og til virksomheder. Du kan læse mere om de forskellige kurser her.Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

Claus Helmer

Claus fik hjertestop under Royal Run: Nu leder han efter dem, der var med til at redde hans liv

Pris til forskningsprojekt om abort

Hvorfor dør mit foster? Henriettes banebrydende forskning forklarer spontane aborter

Rutsjebane eksperter

Rutsjebane-eksperter tester Tivoli: ''Der er noget over parkerne i Danmark''

Vis mere
20120521-154905-5-6144x4096ma

Risiko for metalstykker i spinatpasta

20220702-024522-L-6240x4160ma

Jada aflyser koncerter - Erstatning er fundet til Fredagsrock

Vis mere