Udbrud af hesteherpes i Nordsjælland: Flere heste aflivet

Der er lige nu et udbrud af hesteherpes i Nordsjælland.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tre heste er blevet aflivet efter et udbrud af hesteherpes EHV-1 i Nordsjælland.

Hestene var ramt af den alvorlige herpesvirus, der udover feber og snottet mule, kan resultere i nervelammelser hos hestene, der i sidste ende kan betyde, at hestene dør eller må aflives.

Udbruddet har ramt Digelsgården i Fredensborg, hvis stalde huser privatejede heste. 

Helene Kristine Holst er bestyrelsesmedlem i Fredensborg-Humlebæk Sportsrideklub, der holder til på Digelsgården, og har selv opstaldet en hest i den ramte stald.

- Det er enhver hesteejers skræk at høre ordet herpes, det er en rædselsfuld virus, fortæller hun til TV 2 Kosmopol.

Tre heste aflivet inden for kort tid

For omkring halvanden uge siden blev en hest med symptomer testet positiv for herpesvirus, og siden har flere heste været ramt med mere eller mindre alvorlige følger af sygdommen. 

Præcis hvor mange der er ramt, kan man dog ikke sige med sikkerhed, fortæller dyrlæge Karsten Key, leder i den mobile hesteklinik iKeyVet, der har taget sig af virusudbruddet.

- Ved at tage hestenes temperatur flere gange dagligt kan vi få en indikation, og vi ved fra andre udbrud, at de fleste heste i en stald bliver smittet, også selvom de ikke alle får sygdomssymptomer, fortæller han til TV 2 Kosmopol.

Han fortæller også, at der er meget lidt at gøre, når sygdommen har ramt. Der findes nemlig ikke nogen behandling med bevist effekt.

- Hestene behandles med antiinflammatorisk medicin, når vi konstaterer, at de har feber og nogle får antiviral medicin, selvom der ikke er godt videnskabeligt bevis for, at det sidste virker, siger han.

I den ramte stald forsøger man at tage alle forholdsregler for at sikre, at smitten ikke spreder sig til andre stalde. Indtil videre er det lykkedes at holde virus fra rideskolen, der også er på Digelsgården.

- Hestene får taget deres temperatur hver morgen og aften, vi spritter af, vasker fodtøj og sørger for ikke at være i kontakt med andre heste, siger Helene Kristine Holst.

Dansk Rideforbund skriver på sin hjemmeside, at der også er konstateret hesteherpes EHV-1 ved et stævne i Spanien, hvor fem danske ryttere har deltaget. To af dem er bosat i Danmark, og forbundet er i kontakt med dem. Hestene er i karantæne og viser indtil videre ingen tegn på sygdom.

Dyrelæge maner til ro

Selvom virus har kostet tre heste livet indtil videre i Fredensborg, så er der ingen grund til, at alle hesteejere skal gå i panik, lyder det fra Karsten Key.

- Det er ikke nogen ny sygdom, og der er udbrud hvert eneste år i Danmark.

Det vigtigste er, at ramte besætninger holder sig til retningslinjerne og at ramte stalde isoleres.

Hesteherpes smitter ikke fra heste til mennesker. 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

Claus Helmer

Claus fik hjertestop under Royal Run: Nu leder han efter dem, der var med til at redde hans liv

Pris til forskningsprojekt om abort

Hvorfor dør mit foster? Henriettes banebrydende forskning forklarer spontane aborter

Rutsjebane eksperter

Rutsjebane-eksperter tester Tivoli: ''Der er noget over parkerne i Danmark''

Vis mere
20120521-154905-5-6144x4096ma

Risiko for metalstykker i spinatpasta

20220702-024522-L-6240x4160ma

Jada aflyser koncerter - Erstatning er fundet til Fredagsrock

Vis mere